Klíma kiválasztása: mit érdemes figyelembe venni?

Klíma kiválasztása: mit érdemes figyelembe venni?

Daikin klíma Debrecen ICE-STAR Szerviz Kft.

Egy új klíma megvásárlása hosszútávra szóló befektetés, így az ár mellett érdemes más szempontokat is figyelembe venni a kiválasztáskor. Íme néhány hasznos tanács amit célszerű mérlegelni klímavásárláskor.

A klíma optimális mérete, teljesítménye

Az optimális klíma kiválasztását az adott helyiség mérete egyértelműen meghatározza. Ha a klímát alul méretezik, akkor nem hűti le megfelelően és gazdaságosan a teret, „küszködni fog” az ideális hőmérséklet megteremtésével, ráadásul hamarabb elhasználódik a rendszer. Ha túlméretezik, akkor - akár a fölösleges pluszfogyasztás mellett - valószínűleg magáért a berendezésért is több pénzt adtunk ki.

Érdemes már a tervezésnél szakemberrel konzultálni, hiszen tucatnyi tényező befolyásolhatja az optimális klímaméret kiválasztását (ingatlan fekvése, szigetelése, falak, ablakok méretei, belmagasság, árnyékolás stb.)

Normál körülmények között, lakossági felhasználást feltételezve nagy általánosságban az alábbi teljesítményekkel lehet számolni az egyes helyiségméretek esetén:


Klíma teljesítményének kiválasztása a helyiségméret alapján ICE-STAR Szerviz Kft.
A helyiségméret figyelembe vétele alapszempont klímateljesítmény kiválasztásánál

Klíma hatékonysága és energiatakarékossága

A hatékony klímaberendezések hosszú távon kevesebb energiát fogyasztanak, így alacsonyabb lesz a fenntartási költségük. A gyártók feltüntetik a hűtési és a fűtési energiafogyasztást is a készülék műszaki adatlapján, (pl. „A++/A+”, ahol az első érték a hűtésre, a második a fűtésre vonatkozik), de érdemes a COP, SCOP, EER, SEER mutatókat is figyelni.


Milyen típusú rendszerek léteznek?

A ház, illetve lakás adottságainak és a kényelmi szempontoknak megfelelően választhatunk monosplit klímát (egy helyiségre vagy egy meghatározott lakásrészre), multi split klímát (ha több szobát is hűteni/fűteni szeretnénk egy kültérivel). A beltéri egység alapján beszélhetünk magas oldalfali, parapetes (radiátor magasságban elhelyezkedő), kazettás (álmennyezetbe építhető), valamint légcsatornázható (az álmennyezet felé rejtett) klímáról.


Mennyi garanciát adnak a klímára?

Természetesen fontos szempont a gyártó által kínált garancia, ami márkánként meglehetősen eltérő. 3 év az általános, de vannak kiterjesztett, 5-7-10 éves jótállást kínáló klímamárkák is. A feltételek változóak, de általában az évi egy vagy két alkalmas karbantartás elvégzése alapfeltétel.


Hasznos kényelmi funkciók

Az alapfunkciókon túl nagy különbségek lehetnek klímák között kényelmi opciókban, mint például a távolról vezérelhető WIFI-s csatlakozás, az intelligens mozgásérzékelés (a hatékony működés érdekében módosítja a hőmérsékletet, ha üres a szoba vagy ha valaki belép a szobába, illetve nem fújja a helyiségben tartózkodókra a levegőt), a 3D légáramlás, a függőleges automatikus légterelés, az extra csendes éjszakai üzemmód, és még sorolhatnánk.


wifis klíma debrecen ICE-STAR Szerviz Kft.
Igen népszerűek a wifi vezérlésű klímák, amivel a készüléket távolról, akár mobilról is kezelheti

A klímát fűtésre is használná?

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret hódítanak a fűtésre optimalizált klímák, amelyek kialakításuknak köszönhetően hűtés mellett fűtésre is tökéletesen alkalmasak.


Tisztább beltéri levegőt klímával?

Életünk nagyon nagy részét zárt térben töltjük, ezért különösen fontos, hogy jó minőségű legyen a beltéri levegőnk pláne ott, ahol gyerekek, idősek vagy légúti betegek vannak. Ekkor olyan klímát érdemes választani, amely többrétegű szűrőjével hatékonyan tisztítja a levegőt, eltávolítja a levegőből a szennyezőanyagokat, allergéneket és egyéb káros anyagokat. Egyúttal semlegesíti a házikedvencek szagát is.


Hogyan válasszunk klímát ICE-STAR Szerviz Kft. Debrecen
A Daikin Flash Streamer technológiája lebontja az allergéneket és eltávolítja a szagokat.

Nem mindegy a zajszint sem

Ha a klíma orvosi rendelőbe, otthonába vagy irodában lesz, fontos lehet a zajszint is. Igen jelentős eltérések vannak a klímaberendezések között, így ha ez prioritás, érdemes a kiválasztásnál ezt is mérlegelni.


Design

Érdemes átgondolni, hogy az adott klímaberendezés illeszkedik-e otthonunk stílusához, hogyan néz ki. Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor a légkondicionálók csak fehér dobozok voltak a falon. A manapság már sokféle színben, dizájnban elérhető klímák nemcsak funkcióban, hanem esztétikai élményben is hozzáadott értéket képviselnek.


Egyre fontosabb szempont maga a klíma megjelenése is a funkciók mellett

Mit ér a jó klíma profi telepítés nélkül?

Hiába veszünk egy kiváló klímaberendezést, ha maga a telepítés kontár módon történik. Habár csábító lehet egy olcsó telepítést ígérő ajánlat, de egy rossz telepítés igen drága mulatság lehet, így nagyon fontos hogy tapasztalt, a megvásárolt márka/gyártó által feljogosított partner telepítse klímáját már csak azért is, mert ez sok esetben a garancia alapfeltétele is.


Klímatelepítés Debrecen ICE-STAR Szerviz Kft
A klíma hosszútávú beruházás, így érdemes tapasztalt szakemberre bízni a telepítést

Büszkék vagyunk rá, hogy már több ezer klímaberendezést telepítettünk az otthoni split klímáktól egészen a hatalmas ipari és kereskedelmi klíma- és légtechnikai rendszerekig.

Legyen bármilyen kihívás vagy igény klíma kapcsán, mi a legmagasabb színvonalú megoldásokkal állunk rendelkezésére. Forduljon bizalommal az ICE-STAR Szervizhez!