Miért van szükség szivárgásvizsgálatra?

Miért van szükség szivárgásvizsgálatra?

Drága mulatság lehet az elmulasztott szivárgásvizsgálat

A globális felmelegedés, az üvegházhatás és a környezetvédelem nem ismeretlen fogalmak számunkra. Azonban érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon mi a közös ezekben a fogalmakban és mindezek hogyan kapcsolódnak a szivárgásvizsgálathoz?

A szivárgásvizsgálat létrejöttének hátterében alapvetően a környezetvédelem áll, pontosabban az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a globális felmelegedés elleni küzdelem.

Az Európai Unió tagországai köztük Magyarország elkötelezettek az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszaszorításában. 1997-ben a Kiotói jegyzőkönyv volt az első olyan megállapodás, amelyben az aláíró államok (köztük az EU) kötelezettséget vállaltak arra, hogy csökkentik a globális felmelegedéshez hozzájáruló gázok kibocsátását. A négy fókusz gáz: szén-dioxid, a metán, a dinitrogén-oxid, illetve a fluorozott gázok (F-gázok).

A hűtés- és klímatechnikai berendezésekben, például a hőszivattyúban, a folyadékhűtőben, a hűtőházban vagy hűtőpultban alkalmazott hűtőközegek is kiemelten környezetkárosító gáznak számítanak, amelyek hozzájárulnak az üvegházhatáshoz.

Ezek a gázok használat során szivároghatnak a berendezésekből. A szivárgás bizonyos mértékig elfogadható, a jelentős mértékben a légkörbe kerülő gázok viszont súlyosan károsítják a környezetet. Ezért időről időre el kell végeztetni a berendezések szivárgásvizsgálatát.

A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 14/2015. (II.10.) Korm. rendelet megalkotásával, klímavédelemért felelős hatóságként kijelölésre került a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság. A hatóság feladata a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal tevékenységet végző vállalkozások felügyelete és a Klímagáz adatbázis üzemeltetése.


Szivárgásvizsgálat  ICE-STAR Szerviz Kft.
Munkatársaink szivárgásvizsgálat közben

Miről szól a szivárgásvizsgálat?

A szivárgásvizsgálat során a szakemberek a hűtés- és klímatechnikai berendezésekben alkalmazott hűtőközegek szivárgásának mértékét határozzák meg, és ezt dokumentálják. Ha a berendezésben lévő hűtőközegek szivárgásának mértéke meghaladja a megengedett maximális értéket, a tulajdonosnak kötelessége azonnal cselekedni a probléma elhárítása érdekében. Amennyiben a szivárgás mértéke elfogadható, a szakemberek kiadják az érvényes szivárgásvizsgálati jegyzőkönyvet, és az eredményeket rögzítik az országos nyilvántartó online rendszerben.


Mikor és kinek kötelező a szivárgásvizsgálat?

Azon tulajdonosok számára, akik hűtés- és klímatechnikai berendezéseket üzemeltetnek, kötelező a szivárgásvizsgálat, amennyiben a berendezésükben található hűtőközeg mennyisége meghaladja az 5 tonna szén-dioxid egyenértéket. Ennek meglétét a Klímavédelmi Hatóság ellenőrzi, és az érvényes szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv hiányában komoly büntetést is kiszabhatnak a cégtulajdonosra.


Ne kockáztasson, bízza szakértőre a szivárgásvizsgálatot

Teljeskörű szolgáltatással állunk a szivárgásvizsgálatra kötelezettek rendelkezésére, a tanácsadástól kezdve a szivárgásvizsgálat teljes lezárultáig. A hatósági engedélyekkel és a szükséges képzésekkel rendelkező rutinos szakembereink számos kis- és nagyvállalat számára folyamatosan végeznek szivárgásvizsgálatot.

Kérje ingyenes árajánlatunkat és tudja biztos kézbe a kötelező szivárgásvizsgálatot.