Drága mulatság lehet az elmulasztott szivárgásvizsgálat

Drága mulatság lehet az elmulasztott szivárgásvizsgálat

Drága mulatság lehet az elmulasztott szivárgásvizsgálat

A kötelező szivárgásvizsgálat elmulasztása komoly bírságot vonhat maga után, így a kellemetlen meglepetés elkerülése érdekében érdemes komolyan venni a szabályokat. Mekkora a kiszabható bírság mértéke az elmulasztott szivárgásvizsgálatért?

A szivárgásvizsgálat során a szakemberek a hűtés- és klímatechnikai berendezésekben alkalmazott hűtőközegek szivárgásának mértékét határozzák meg, és ezt dokumentálják. Ha a berendezésben lévő hűtőközegek szivárgásának mértéke meghaladja a megengedett maximális értéket, a tulajdonosnak kötelessége azonnal cselekedni a probléma elhárítása érdekében. Amennyiben a szivárgás mértéke elfogadható, a szakemberek kiadják az érvényes szivárgásvizsgálati jegyzőkönyvet, és az eredményeket rögzítik az országos nyilvántartó online rendszerben.

A szivárgásvizsgálat szabályainak betartása nemcsak erkölcsi kötelesség, hanem pénztárcakímélő taktika is. A mulasztásért súlyos büntetést kell kifizetni a tulajdonosnak és olyan kellemetlen helyzetbe kerülhet, ami megelőzhető lett volna.


Mekkora a kiszabható bírság mértéke az elmulasztott szivárgásvizsgálatért?

A Klímavédelmi Hatóság előre be nem jelentett helyszíni és távellenőrzéseket is végez. Ha azzal szembesülnek, hogy a berendezések üzemeltetője nem rendelkezik érvényes szivárgásvizsgálati jegyzőkönyvvel, bírságot szabnak ki.

A hatóság által kiszabható klímavédelmi bírság mértéke berendezésenként, a berendezés névleges F-ÜHG töltetének minden megkezdett 1 tonna szén-dioxid-egyenértéke után 1 000 Ft, de berendezésenként legfeljebb 500 000 Ft, illetve hűtőkörönként a hűtőkör névleges ORLA töltet minden megkezdett 1t CO2 egyenérték után 1 000 Ft, de legfeljebb 500 000 Ft.

A bírság tehát akár több millió Ft-os is lehet, így nem érdemes kockáztatnia, hiszen a szivárgásvizsgálat díja a várható bírság töredéke.

Cégünk teljeskörű szolgáltatással áll a szivárgásvizsgálatra kötelezettek rendelkezésére, a tanácsadástól kezdve a szivárgásvizsgálat teljes lezárultáig.


Szivárgásvizsgálat  ICE-STAR Szerviz Kft.
Cégünk teljeskörű szolgáltatással áll a szivárgásvizsgálatra kötelezettek rendelkezésére

A hatósági engedélyekkel és a szükséges képzésekkel rendelkező rutinos szakembereink számos kis- és nagyvállalat számára folyamatosan végeznek szivárgásvizsgálatot, így Ön biztos kezekben tudhatja a hatósági megfelelést és nyugodtan koncentrálhat vállalkozására.