Hogyan működik a hőszivattyú? – kezdőknek

Hogyan működik a hőszivattyú? – kezdőknekA hőszivattyú egyre népszerűbb választás, ha otthoni fűtési- hűtési megoldásokról van szó. Ebben a cikkünkben segítünk megérteni a hőszivattyúk működését és a legfontosabb előnyeit, megvizsgálva azt, hogy kinek érdemes ezt a korszerű fűtési – hűtési megoldást választani.


Mi is az a hőszivattyú?

A hagyományos értelemben vett hőszivattyús fűtési rendszer egy olyan épületgépészeti megoldás, amely a fűtés mellett akár a hűtést és a melegvíz-előállítást is biztosítani lehet. A klasszikus hőszivattyú-berendezés általában egy kültéri és egy beltéri egységből áll (osztott rendszer), de egyre inkább terjednek a monoblokkos változatok is.

A kültéri egység a levegőből, a talajból vagy a vízből nyert energiát (meleg vagy hideg) használja fel, továbbítja azt a beltéri egységhez, amely ezután kezeli a hőmérséklet-változást, és biztosítja az igény szerinti fűtést, hűtést, valamint a meleg vizet, attól függően, hogy milyen típusú hőleadókhoz csatlakoztatták őket.


Hőszivattyú tervezés, telepítés, beüzemelés ICE-STAR Szerviz Kft
Létezik monoblokkos és osztott rendszerű hőszivattyú rendszer

Hogyan is működik a hőszivattyú?

A hőszivattyú működésének folyamatát nagyon leegyszerűsítve a következőképp lehet a legjobban elmagyarázni: a hőszivattyú afféle körként működik, amely hőenergiát vesz fel a talajból (geotermikus változat) vagy szimplán a környezeti levegőből (levegő-víz), és a hűtőközeg segítségével megfelelő hőmérsékletűre fűti vagy hűti a rendszerben keringő vizet, amit a hőleadókon keresztül fűtésre, hűtésre vagy használati melegvíz előállításra tudunk használni.

Felújítás, korszerűsítés esetén a hőszivattyú bizonyos esetekben meglévő hőleadókhoz is csatlakoztatható, például meglévő padlófűtéshez, vagy újabb típusú radiátorokhoz. A hőszivattyú működése a hőenergia előállításának tekintetében tér el a hagyományos fosszilis rendszerektől, nem pedig a hő elosztásának tekintetében: a hőszivattyú a hő előállításához szükséges tüzelőanyag elégetése helyett a hűtőközeg elpárolgását és kondenzációját használja ki.


DAIKIN hőszivattyú telepítés és beüzemelés ICE-STAR Szerviz Kft cikk
Új építésű vagy meglévő ingatlanokba is telepíthető hőszivattyú

Mitől környezetbarát a hőszivattyú működése?

A hőszivattyúk működésükhöz megújuló energiát használnak. A hőszivattyú a telepítés után teljes mértékben képes kiszolgálni a fűtési és melegvíz-ellátási szükségleteket, és sokkal hatékonyabban teszi ezt a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánnal összehasonlítva. Ennek köszönhetően nevezhetjük a hőszivattyúkat a manapság elérhető egyik leggazdaságosabb környezetbarát fűtési megoldásnak.

Ráadásul, ha még napelemet is telepíttetünk, és a napelem által termelt energiát használjuk a hőszivattyúhoz, akkor gyakorlatilag lenullázhatjuk a rezsiköltséget, és ezzel a hőszivattyúk az összes szükséges hőenergiát megújuló forrásból képesek biztosítani, bármiféle, a működésből származó károsanyag-kibocsátás nélkül.


DAIKIN hőszivattyú telepítés és beüzemelés ICE-STAR Szerviz Kft cikk
A hőszivattyú az egyik leggazdaságosabb környezetbarát fűtési megoldás

Kinek éri meg hőszivattyút telepíteni?

A fentebb taglalt előnyök miatt az a tapasztalatunk, hogy új ingatlan esetén már túlnyomórészt a hőszivattyús technológia mellett teszik le a voksukat a tulajdonosok a hagyományos megoldások (gáz, olaj, vegyes tüzelésű kazán) helyett. De egyre többen választják meglévő ingatlanjaik fűtési rendszerének felújításánál is, hiszen az alacsony energiafelhasználása miatt belátható időn belül megtérülő alternatívát jelent.

Mielőtt belevágna a beruházásba azt javasoljuk, hogy kérjen tanácsot olyan rutinos szakembertől, aki segít a megfelelő típus kiválasztásban, és útmutatást nyújt a tennivalókban annak érdekében, hogy gondtalan legyen a telepítés és a későbbi működtetés is.


DAIKIN hőszivattyú telepítés és beüzemelés ICE-STAR Szerviz Kft cikk
Érdemes rutinos szakemberre bízni a hőszivattyú tervezést, telepítést és beüzemelést

Amennyiben szeretne többet megtudni hőszivattyú megoldásokról vagy már konkrét árajánlatra kíváncsi, kattintson ide, és szakembereink 48 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot.

Fedezze fel a jövő fűtési és hűtési technológiáját a hőszivattyúval, és engedje meg nekünk, hogy segítsünk Önnek ezen az izgalmas úton!